dinsdag 12 maart 2013

Oeroeg


Bij de verdiepingsopdracht van Oeroeg zal ik enkele plaatjes tonen en vervolgens uitleggen waarom deze zozeer bij het verhaal passen.Ook probeer ik aan de hand van de plaatjes het verhaal te vertellen

Op het schilderij hierboven is een mooie afbeelding te zien van een plantage, een thee plantage om precies te zijn. dat is ook precies de locatie waar de eerste 6 jaar van de ik verteller zich afspeelt. Hij is de zoon van de directeur van de plantage. Hier geniet hij van zijn leven en doet dit samen met een zoon van de Indonesische opzichter op de plantage. De plantage bevind zich in het westen van Java zoals ook te zien is in de lucht van de afbeelding.

Het bovenstaande plaatje toont 2 kinderen die allebei droog staan dankzij een voorwerp, toch verschillen ze, eentje heeft het duidelijk beter. hetzelfde is het geval bij Oeroeg. De ik verteller komt hier pas later achter. Hij heeft Oeroeg altijd gezien als een vriend met dezelfde rechten als hijzelf. Als hem dan op een bepaald moment in het boek word duidelijk gemaakt dat 'hij meer Europese klasgenoten bij hem thuis moet uitnodigen' krijgt hij een hele nieuwe kijk op zijn vriend Oeroeg. Mensen zien hem als een inlander.

Hoewel ze veel gemeen hebben, op elkaar lijken, de zelfde eigenschappen hebben en slechts van kleur verschillen staan deze 2 schaakstukken toch recht tegenover elkaar. hetzelfde is het geval uiteindelijk tussen Oeroeg en de ik verteller. hoewel ze ongeveer dezelfde jeugd deelden eindigde ze als vijanden. Oeroeg heeft zich namelijk aangesloten bij een anti-Nederlandse beweging. De ik verteller een Nederlander zijnde maakt hem dat zijn vijand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten